HTML

Zsófi Ázsiában és Matyi Zozó és Zsófi nem Ázsiában

Mivelhogy fél évet Ázsiában töltök, és van akit itthon érdekelhet, hogy mi van velem, ezért íme ez a blog.

Friss topikok

Címkék

2020.05.01. 14:23 szsofi86

Azori-szigetek a mérlegen

Arra gondoltunk, hogy írunk egy toplistát, hogy miket szerettünk legjobban, és miket legkevésbé az Azori-szigeteken. Mert egyrészt jó emlékezni (magunknak is írtuk ezt a blogot), valamint, mert hasznos lehet a barátainknak, akik szeretnének elutazni ide egyszer.

Ami tetszett
Hiperszuper túrák. Aki szeret túrázni, annak az itteni túrák kedvére lesznek. Sao Miguelen vannak nagyon egyszerű túrák is, a többi szigeten, amikkel találkoztunk, inkább a közepestől indul a nehézségi fok. Nem tudom milyenek lennének ezek plusz 13 kg nélkül, így tényleg elég megerőltetőek a medium jelzésűek, szóval szerintem a besorolások jogosak. A túrák nagyon szépen vannak jelölve, főleg a hivatalosak, nem lehet eltévedni, ha egy picit figyel az ember. Itt található a túrák listája és leírásai: http://trails.visitazores.com/en/trails-Azores. Az is benne van, ha le van zárva egy túra, érdemes figyelni, és benne van a nehézségi fok is minden leírásban.

A természet. Ezt nem részletezem, de a zöldek és a kékek (már ha süt a nap, ami ugye azért nem a híressége a helynek), a vízesések, a kavicsok, az óceán, a tavak, a kráterek. A képeken láthattátok.

Termálfürdők. Ezek mind nagyon jók voltak. Mi a Caldeira Velha-t, a Terra Nostrát, a Dona Beija-t és a Ponta da Ferrariat látogattuk meg. Biztos a strandok is jók, szerintünk nem volt elég meleg, hogy kipróbáljuk, egyedül a Vila Franca melletti Ilheu-n fürödtünk az óceánban. Viszont a termál szerintem pont tavasz végén a legjobb, ahhoz nyáron már túl meleg lenne. (Bár nem tudom, hogy milyen a legmelegebb itt, lehet, hogy az sem túl meleg :D )

Ami nem tetszett
Sajnos az ételektől nem voltunk elájulva. A konyhaművészet kimerül a friss halak fűszermentes grillezésében. A friss hal jó. De egy idő után ez kevés... Persze, aki egy hétre jön, az valószínűleg talál jó ételeket, van is másik bejegyzésünk erről.

A közlekedés. Elég gázul vezetnek az azoriak. Udvariasság nem jellemző, hihetetlenül keskeny utak, sávtartás majdnem zéró. És mivel az azori GDP egy jelentős részét még mindig a mezőgazdaság adja, egy 10 perces autóút alatt a kisboltig átlagosan három bálázógéppel felszerelt traktort kell a szerpentinen kielőzni. Teljesen értelmetlen körforgalmak, amik más szabályok szerint működnek Portugáliában, mint máshol a világon. Parkolás bárhol - na ez jól megy, ha éppen meglátnak egy út mellett sétáló ismerőst, simán leállnak vele beszélgetni, a mögöttük érkezők meg legyenek szívesek várni, amíg az információcsere lezajlik. Kivétel Floresen. Ott türelmesek, lassan (pontosabban normális tempóban) és biztonságosan vezetnek. Valószínűleg mindenki ismer mindenkit, és ezért kedvesek egymással (is).

A klíma. Ez nekünk szerintem nem lenne megszokható soha. A ruháink egyszerűen NEM száradnak meg, és mindennek kicsit dohos a szaga. Még a legszebb, páramentesítővel felszerelt szálláson is a fiókban büdös volt. Még soha nem néztük ennyit az időjárásjelentést, mint itt. Kiszámíthatatlan, változékony, és 10km különbség akár egy évszaknyi eltérést is jelenthet.

Harcikutyák Floresen, láncra verve. Miért? Mindenhol kerítésnek ugró kutyák, dobbermanok, rotik és egyéb szépségek. Jobb esetben kerítésnek ugranak, rosszabban feléd rohan, és reménykedsz, hogy ki van kötve, vagy nem szakad el a lánc. Ijesztő és felesleges. Pedig Flores annyira barátságos hely. Érthetetlen.


Legnehezebb túrák (amiket mi megcsináltunk egy másfél évessel - nyilván volt, amit meg sem próbáltunk)
Pico Alto (Santa Maria)
Faja de Lopo Vaz (Flores)
Lagoa do Fogo (Sao Miguel)
Malbusca (Santa Maria) - de ez csak azért, mert babakocsival mentünk Matyi pihentetése miatt és úgy durva volt
Lajedo-Fajazinha (Flores)

Legszebb-legjobb túrák
Lagoa do Fogo (Sao Miguel)
Vörös körtúra (Sao Miguel - Joao Bom)
Sete Cidades körtúra (Sao Miguel)
Boca do Inferno mini körtúra (Sao Miguel)
Furnas tó körüli túra (Sao Miguel)
Fajazinha-Faja Grande (Flores)
Lajedo-Fajazinha (Flores)
Faja da Lopo Vaz (Flores)

Legjobb éttermek és ételek
részletesen az ételes bejegyzésben megnézhetitek
Mosteiros - O Americano - polip pörkölt, a ház specialitása
Ponta Delgada - A Tasca - a lapas isteni volt, a többi felejthető
Santo Antonio - 4 Platanos - a marisco isteni
A TSZ étterme Ribeira Grande-ban - ez egész jó
Lagoaban a Borda d’Agua - a rák és a hal is jó volt, valamint a friss sajt előételnek, és a kis kencék is
Rotas vegetáriánus étterem - napi menü volt ebédre, minden jó volt
Peter Cafe Sport (Horta, Faial) - minden szuper volt
Casa do Rei (Lajes, Flores) - ez egy német étterem, itt minden a várható jó színvonalú volt és gyerekbarát, van Duplo. :)

Kihagyhatatlan programok
Valamelyik termálfürdő, de leginkább mind a három Sao Miguelen
Boca do Inferno kilátópont
Santa Maria-n Maia és környéke a vízeséssel és világítótoronnyal
Sete Cidades környéke, a Monte Palace elhagyatott hotel, a Vista do Rei kilátó és a tavak
Furnas szuper, több nap is lehet itt jó programot csinálni
Ponta do Sossego kilátópont Nordeste-től délre
Lagoa do Fogo
Ilheu Vila Franca mellett
Valamelyik teaültetvény (vagy mindkettő)
Floresen a Poco da Bacalhau, és a cascatas Ferreira (mindkettő vízesés)
Faial da terra (bár ez nagyon messze van)
Faialon a Vulcao

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://zsofiazsiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr8815648072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása